Vi anbefaler for voksne

BLÆS i musikken – trompeten

Musikbibliotekar Marit S. Juhl fortæller her fun facts om et af musikkens blæseinstrumenter og anbefaler et stykke musik, du kan låne på cd, vinyl eller digitalt

Af Marit Skovbakke Juhl

Tags

luft musik

I efteråret fokuserer vi på temaet LUFT, og i den forbindelse er det nærliggende at kigge på de nogle af mange blæseinstrumenter, der optræder i musikken. Denne gang gælder det trompeten!
 

Jazz og klassisk

Trompeten har en lang historie bag sig og er et af de instrumenter, der har udviklet sig i takt med stil og behov, men som også bruges ligeværdigt på tværs af musikgenrer. I dag bruges trompeten lige så meget i klassisk- som i jazzmusik.

Trompeten er et ventilinstrument. Det betyder, at musikeren fremkalder toner ved hjælp af en speciel blæseteknik og instrumentets ventiler, som presses helt eller delvist i bund. 

Trompeten er lavet af messingrør, der typisk er udformet som spiraler af forskellig tykkelse. Og så klinger trompeten højere end de øvrige messingblæseinstrumenter – eksempelvis horn eller basun. 
 

Nørdet teknik

Nu bliver det lidt teknisk: Den mest almindelige trompet er stemt i Bb-toneart, men der findes også andre typer af trompeter, som er stemt anderledes (lysere eller mørkere lyd). 

Man ser derfor ofte musikere skifte trompet afhængigt af, hvilket stykke de skal spille, ligesom man for eksempel kan finde trompetnoder for både Bb- eller C-stemte trompeter.
 

Aida-trompeten

Komponisten Verdi skabte, omkring år 1870, specielt antikt udseende trompeter af lige rør til sin storslåede sejrsscene i operaen Aida. De kaldes i dag ”Aida-trompeter”. 
 

Armstrong eller Davis

Nogle vil sikkert mene, at jeg burde anbefale en indspilning med Louis Armstrong, som nok er den mest kendte trompetist (og det kan I have ret i). 

Men jeg har altså en svaghed for jazzmusikeren Miles Davis, så det bliver hans ”Kind of blue”, der løber af med sejren. Sorry.