Vi anbefaler for voksne

Britten – en pacifistisk komponist

Kom tæt på Benjamin Britten, der markerede sig mod krig som komponist i det 20. århundrede

Af Marit Skovbakke Juhl

Tags

musik klassisk musik lytteklub

Benjamin Britten – i manges øjne den mest markante britiske komponist i det 20. århundrede. Ud over at være kendt for sine kompositioner var han en habil pianist, dirigent, havde pædagogisk tæft og politiske holdninger. 

Det sidste afspejles blandt andet i musikken til to af hans værker, der har døden som omdrejningspunkt: ”Sinfonia da requiem” og ”War requiem”. 
 

Sinfonia da requiem

I 1940 (før krigsudbruddet) udsteder den japanske regering en komponistkonkurrence for at markere 2600-året for Mikado-dynastiet. Britten indsender værket ”Sinfonia da requiem”. Et requiem er en dødsmesse. Helt konkret betyder ordet ”hvile” og er det første ord i teksten til den katolske dødsmesse. 

Britten har syntes godt om den bibelske betydning, men den holdning havde japanerne så sandelig ikke, og værket blev ikke godtaget. Og det selvom værket er instrumentalt, og det således kun er titlen, der kan tænkes symbolsk.
 

War requiem

Med værket ”War requiem” er det noget andet. Her er tale om et storslået kor- og orkesterværk med tekster fra både den katolske dødsmesse og fra en engelsk soldat Wilfred Owen, hvis digte blev kendt og udgivet efter hans død under 1. verdenskrig. 

Britten har med dette værk villet signalere en pacifistisk livsanskuelse med en kunstnerisk krigsprotest. Og det gav alt sammen mening, da værket blev uropført i 1962 i forbindelse med nyopførelsen af den nye katedral i Coventry, som erstattede den gamle, der blev bombet under 2. verdenskrig.
 

Oplev Brittens musik sammen med andre

Disse to værker indrammer en side af Britten, som vi vil dykke ned i ved efterårets første klassiske lytteklub på Herlev Bibliotek. 

Vi skal lytte, tolke og sammenligne værkerne og forhåbentlig blive klogere på musikken.