Europa efter EU-valget
Europa-Parlamentsvalget er vel overstået. Men hvad skete der egentlig rundt omkring i Europa, og hvordan ser det nye parlament ud?
Af Olivia Nedergaard
I disse dage er forhandlingerne om, hvem der skal have hvilke poster i Europa-Parlamentet i gang i Bruxelles, og de danske politikere skal også finde deres grupper og pladser.
Men hvad er det for et Europa-Parlament, vi har fået efter valget?
I modsætning til herhjemme gik det i mange andre lande rigtig godt for de højre-nationalistiske partier. For eksempel i Italien, hvor premierminister Melonis parti ”Italiens brødre” blev det største parti, og i Frankrig vandt ”National samling” så stort, at præsident Emmanuel Macron udskrev parlamentsvalg.
Generelt kan man sige, at mange af de store, gamle regeringspartier i mange lande fik et dårligt valg.
Det er altså et noget andet parlament, der nu skal til at diskutere immigration, miljølovgivning, landbrug, krig og mange andre emner.
Få indsigt i Europa
Jeg har her samlet nogle spændende bøger, der går lidt bagom den situation, Europa står i, når det kommer til højredrejning, demokrati og EU.
Og så anbefaler jeg også fire meget forskellige skønlitterære bøger af forfattere fra Frankrig, Estland, Danmark og Polen, der på hver deres måde også handler om Europas situation.
Hvem skal med i klubben?
Et spørgsmål, der også løbende bliver stillet i EU, er, om ”klubben” skal optage flere medlemmer end de 27 lande, der lige nu er med. Skal lande som Georgien, Tyrkiet eller Ukraine også kunne optages?
Det er der mange holdninger til. I denne dokumentar fra 2023 kan du blive klogere på det dilemma: