Mandagssalon – hvad skal jeg læse i påsken?
Bibliotekar Marit og litteraturformidler Nanna anbefaler de bedste bøger på hylderne lige nu. Bøgerne præsenterede de til mandagssalon, der altid ligger den første mandag i måneden
Af Nanna Damsgaard - Larsen
Jon Fosse: "Hvidhed"
En lille, episk perle af en roman om grænsen mellem liv og død. Jeg-fortælleren kører hjemmefra uden mål og havner i en dyb skov med kulde, sne, afdøde forældre samt mørke og lys, der leder ham gennem livets sidste timer. Smuk fortælling.
Patrick Modiano: "Lille Bijou"
Smuk, stilfærdig og gribende roman om en ung kvinde, der forfølger en dame i gul frakke, der ligner hendes forsvundne mor. En fortælling om forældreskab og forsømte børn.
Lise Ehlers: "Løvfald"
Poetisk, ærlig og rå selvbiografisk fortælling om en kvinde, der køres i sænk i plejen af sin syge ægtefælle. Med vilje og ukuelighed, pligt og ansvar som følgesvende, formår den aldrende Lise Ehlers på trods af otte svære år at komme videre i livet.
Karl Ove Knausgård: "Natskolen"
Den ”bedste” (Marits mening) i Knausgård-serien ”Morgenstjernen”, og så kan den læses selvstændigt:
En fotograf ser tilbage på sit ambitiøse, kreative ungdomsliv, der har budt på en række menneskelige ofre. Romanen har masser af referencer til litteratur, kunst og kultur. Intelligent, psykologisk og reflekterende.
Eva Aagaard: "Vi ser dig"
En kvinde må gå under jorden efter en intensiv MeToo-hetz på sociale medier. Men hvad er egentlig sandhed, hvem har patent på den, og hvordan skal en krænkende oplevelse italesættes i forhold til pårørende, venner og ligesindede?
Benjamin Koppel: "Sommerfuglens stemme"
En medrivende fortælling om at stifte familie og forbinde sig til hinanden, om nedarvede traumer – og om musikkens forløsende potentiale. En samtidsroman med historiske fortællinger.
Thomas Korsgaard: "Hastetilfælde"
Korsgaard skriver i essayistisk stil om livshistorier og hændelser, der har formet hans forfatter-jeg. Med humoristisk og selvironisk stil føres læseren igennem fortællinger om et bogklubabonnement, professorsprog, et underligt telefonnummer og takketaler. Et frisk litterært pust.
Frode Grytten: "Den dag Nils Vik døde"
Den bedste bog fra 2024 efter Nannas mening. Nils Vik har været færgemand i en vig i Norge, og på hans sidste dag sejler han på sin faste rute i sin elskede båd. Hans afdøde hund sejler med, og på vejen tænker han tilbage på sit liv.
Grænsen mellem liv og død bliver langsomt udvisket, og passagererne der stiger på båden undervejs, har alle sammen oplevet at dø og deler gavmildt ud af anekdoter fra livet. Den rørte mig! Gjorde mig glad for at være i fuld gang med livet.
Ditte Holm Bro: "Eva og Jeanne"
Eva fra Paradisets have og Jeanne D'arc er kærester i denne vildt velskrevne roman, der er et mix af fanfiction og exofiktion, der vil smadre historien og genfortælle to stærke kvindehistorier, befri dem for skam og give dem fornyet queer styrke!
Helle Helle: "Hey Hafni"
Helle Helles nyeste roman er en fortsættelse til "Hafni fortæller", hvor Hafni tog på smørrebrødsrejse i Danmark.
Nu er hun rejst til Brighton i England og heldigvis sker der det Helle Helleske, at Hafnis irriterende og urimelige bror brækker benet, mens han er på besøg, og for at slippe væk fra ham, tager Hafni bussen ud i det blå og ender både i Virginia Woolfs hus, i adskillige antikbutikker, hos en singlemand med et bed&breakfast og i et kollektiv med en baby, der skal passes.
Lea Marie Løppenthin: "Løven og klagen"
En god digtsamling om at blive mor og i den forbindelse om at få et ufrivilligt kejsersnit. Om sproget på fødegangen, om at eje en babybrezza og om at være bange for at dø.
Marie Bregendahl: "En dødsnat"
I 1912 skrev Marie Bregendahl "En dødsnat" om en fødsel på en gård langt ude på landet. Den ældste pige i søskendeflokken oplever sin mor føde og kvinderne omkring hende diskutere, hvad de skal gøre, da blodet begynder at strømme.
Bogen er filmatiseret under titlen "Du som er i himlen", og den er så fantastisk, at vi viser den til "Bog & bio" tirsdag den 15. april klokken 17.00 i Herlev Teaterbio.
Jeg, Nanna, holder et oplæg om romanen, inden filmen går i gang.
Billetter købes på teaterbio.dk eller i døren.