Mandagssalon i maj – Marits anbefalinger

Om stærke kvinder, skæbner, fantasier og drømme

Af Marit Skovbakke Juhl

Jakob Martin Strid: ”Den fantastiske bus” 

En af det seneste års mest omtalte bøger. Fordi det er en børnebog, som er gået hen og blevet en bestseller. Fordi den fylder så meget, at den måtte håndsyes i Tyskland og dermed var i restordre i mange måneder. Men mest af alt fordi det er en fremragende bog med dejlige tegninger og en fin historie, der henvender sig til både børn og voksne. 

Anbefales til alle. 

 

Naja Marie Aidt: ”Øvelser i mørke” 

Barsk og poetisk roman om en midaldrende kvinde, der er ramt af PTSD efter en traumatisk oplevelse. I kampen for at blive rask fortæller hun om sine skønne veninder, psykologen som bliver kaldt PTSD-manden, sit tidligere og nuværende liv, og sidst men ikke mindst selve hændelsen, der gjorde hende syg. 

En varm bog om at finde lys i mørket. 

 

Gabriel García Márquez: ”Vi ses i august” 

En moden, gift kvinde besøger hvert år sin mors grav på en lille caribisk ø. Et år møder hun en fremmed mand, som hun har sex med, og i de efterfølgende år forsøger hun at gentage oplevelsen af seksuel frihed. Romanen lå en årrække i forfatterens skrivebordsskuffe og blev først udgivet efter hans død. 

En eksistentiel fortælling om begær og drømme.  

 

Helge Bille: ”En forman om en forbrydelse” 

En postmoderne detektivfortælling om manden Helge Bille, hvis liv gik i graven og glemmebogen med dystre hemmeligheder. Langsomt trevler fortælleren, der har taget den afdøde mands navn, sin navnefælles liv op og stiller spørgsmål om identitet og handling. 

En mystisk og kalejdoskopisk historie. 

 

Kirsten Thorup: ”Mørket bag dig” 

Dette er anden del af serien ”Indtil vanvid, indtil døden”, og det giver bedst mening at starte dér. Når jeg alligevel har taget den med, er det fordi her er tale om en sproglig flot fortælling om sider fra besættelsestiden, som vi sjældent stifter bekendtskab med – de såkaldt ”forkerte” synspunkter.  

To sprogligt raffinerede, historiske romaner.  

 

Hulda Lütken: ”De uansvarlige” 

Romanen er fra 1933 og en del af serien ”Gyldendal Nordisk”. En pageturner af en fortælling om en række skæbner, der kæmper mod fattigdom, anerkendelse, følelser og drifter. Historiens kvinder er underlagt et indremissionsk miljø og lystne mænd. Mændene må ty til flasken eller drømme sig bort til fjerne egne. 

En sædelighedsfortælling.  

 

Gwendolyn Brooks: ”Maud Martha” 

Forfatteren Gwendolyn Brooks (1917-2000) var borgerrettighedsaktivist og den første sorte forfatter, der vandt Pulitzerprisen (2006). Bogen ”Maud Martha” er en livsfortælling i 34 små vignetter, der fortæller om oplevet barndom, ægteskab, livsvilkår og diskrimination i første del af 1900-tallets USA. 

”Maus Martha” indgår i Gyldendals ”Skala-serien” og rummer bøger, der aldrig fik den status de fortjente, da de udkom. Mere om serien https://www.gyldendal.dk/boeger/skala-serien 

 

Inveborg Arvola: ”Kniven i ilden” 

Sædeskildring om en stærk, handlekraftig og lidenskabelig samisk kvinde. Vi er i medio 1800-tallet. Brita Caisa er enlig mor, smuk og attraktiv, men det er ikke nemt, når normer, moral og religion er på dagsordenen. Der må kæmpes på alle parametre.  

Romanen er første del af en serie: ”Sange fra ishavet”. Personligt tænker jeg, at filmrettighederne allerede burde være i hus! 

En stærk fortælling om datidens barske liv i Lapland. 

 

Satu Rämö: ”Hildur” 137101025 

Finske Rämö har skrevet en islandsk krimi, hvor omdrejningspunktet er en forsvindingshistorie med dysfunktionelle tråde tilbage i tiden. Men det er også historien om et umage politimakkerpar og deres fritidsbeskæftigelser som surfing og strikning. Bedst af alt giver bogen en flot, malerisk beskrivelse af den barske islandske natur. Det er, som at være der selv. 

Første bind i en ny Nordic Noir serie.