BLÆS i musikken – pibeorglet
Vores musikbibliotekar Marit S. Juhl fortæller her om et af musikkens blæseinstrumenter og anbefaler et stykke musik, du kan låne på cd, vinyl eller digitalt
Af Marit Skovbakke Juhl
I efteråret fokuserer vi på biblioteket på temaet LUFT, og i den forbindelse er det nærliggende at kigge på de mange blæseinstrumenter, der optræder i musikken. Denne gang gælder det pibeorglet!
Tangent og luft
Orglet som instrument er, i bred forstand, et tangent-instrument. Når jeg alligevel vil fremhæve det som en slags blæseinstrument, skyldes det pibeorglet, som vi kender det fra stort set alle danske kirker og dermed jævnligt stifter bekendtskab med til gudstjenester, bryllupper eller begravelser.
Instrumenternes dronning
Pibeorglet er det største instrument overhovedet – både i omfang, lyd og udtryk. Mozart valgte endda at kalde pibeorglet for ”instrumenternes dronning”.
Meget forenklet består et pibeorgel af såkaldte manualer, registre, stemmer og piber.
Organisten bruger manualerne = rækker af tangenter til at spille en melodi.
Til hver manual er tilknyttet registre eller stemmer = knapper der påvirker måden hvorpå tonerne frembringes.
Piberne trækker luft ind. Det er de fløjtelignende, lodrette rørstemmer, vi kender så godt. Piberne giver musikken form og klang, og de kan variere (meget) i lyd og udtryk.
Bach
Johan Sebastian Bach (1685-1750) er en af de komponister, som har komponeret flest orgelværker – cirka 250 blev det til, fordelt på flere typer af værker: toccataer, præludier, fugaer med flere.