Mandagssalon

Mandagssalon – bøger fra vandet

Havet, kanaler, floder og regn har bragt mange gode historier med sig

Af Nanna Damsgaard-Larsen

Til Mandagssalon i februar anbefalede Marit og Nanna gode bøger med temaet vand. Der blev både talt om klassikere, nye romaner og digte fra verdens have, Venedigs kanaler, Kolindsund og Norges stormende vestkyst. Læs om og reserver bøgerne herunder.

 

Marits anbefalinger

Tine Eiby: "Vandets stille hvisken"

I syv kapitler sætter forfatteren mennesket i relation til vandet. Det sker under temaer som: et evigt kredsløb, drikkevand, havudsigt, mytologi, søfart, natur og klima. Bogen kan ses som en dannelsesrejse med vandet som drivkraft og inspirationskilde.

Carsten Jensen: "Vi de druknede"

Skæbneroman om fire generationer af sømænds familier fra skipperbyen Marstal i det 19. århundrede. Vi møder både mændene, der ofte satte livet på spil i en barsk tilværelse på søen, men også de tilbageblivende hustruer og børn, der kæmpede deres egne kampe på landjorden.

Bergsveinn Birgisson: "Den sorte viking"

Dette er en fortælling om den store høvding Geirmund også kaldet ”Den sorte viking” og hans rejser til vands i midten af 800-tallet. Ud over at stå i spidsen for international hvalrosfangst og slavehandel, slog han sig ned som tidens mægtigste landnamsmand i Island.

Thomas Mann: "Døden i Venedig"

Legendarisk roman, der også er filmatiseret med samme titel. Vi befinder os i 1910’erme på Lidoen i Venedig. En verdensberømt digter forelsker sig i en 14-årig dreng, hvilket udvikler sig til en katastrofe – dels på grund af forfatterens eget forfald, dels på grund af en dødbringende epidemi, der langsom tømmer byen.

Albert Camus: "Faldet"

Fortællingen foregår i Amsterdam, hvor forsvarsadvokaten Clamence på en bar fortæller en tilfældig gæst om sit liv, der inkluderer en skæbnesvanger hændelse med døden til følge. Bogen er, trods mere end 50 år på bagen, aktuel i sin fortælling om identitet, eksistens, samvittighed og svigt.

Ernest Hemingway: "Den gamle mand og havet"

En klassiker alle bør læse. En gammel fisker i den mexikanske havbugt får sit livs største fisk på krogen. Det bliver en kamp på liv og død, som symboliserer menneskets kamp mod naturkræfterne.

Herman Melville: "Moby-Dick"

Fortællingen om den unge Ismael, hvis eneste ønske er at blive hvalfanger. Sammen med sin indfødte ven får han hyre på en hvalfangerbåd med en gal kaptajn, hvis eneste mål er at få ram på den hvide dræberhval, Moby Dick. En sand klassisker.

Hans Kirk: "Fiskerne"

I starten af 1900-tallet ankommer en flok indremissionske fiskere til et grundtvigiansk fiskersamfund ved Limfjorden, og et kæmpe kultursammenstød står for døren. En streng gudetro står i vejen for venskab og kærlighed, og accept og forståelse har trange kår.

Romanen udkom i 1928 og har siden opnået kanonstatus – helt berettiget, da den velskrevet og til stadighed er aktuel. Se, eller gense, den prisbelønnede serie ”Fiskerne” fra 1977, der bygger på romanen. Se serien på DR Bonanza.

Peder Frederik Jensen: "Rans vilje"

I 1872 rammes det sydlige Danmark af en voldsom flodbølge. Sømanden Roar overlever som en af de få, men udfordres efterfølgende af en efterladt lille pige, han må tage sig af, en hund, der insisterer på at blive hos ham, og af myndighedernes ønske om at dæmme landskabet op.

Undervejs skildrer han sin livshistorie, dels for læseren, dels for pigen, der falder til ro når han fortæller.

 

Nannas anbefalinger

Maren Uthaug: "Hvor der er fugle"

Jeg har først lige læst romanen fra 2018 og wow, hvor er den skøn, hård, morsom og ikke mindst medrivende! Om et lille landsbysamfund ved Norges stormende vestkyst, hvor Johan får job som fyrpasser og bliver gift med præstens datter, Marie, selvom han elsker Hannah fra bådhuset.

De tre fortæller hver deres historie om nogle hårde år, der både styres af det lille samfunds forventninger og ikke mindst af havets humør.

Rasmus Theisen: "Molbohistorier"

"Molbohistorier" er en slags scifi fra Djursland i et år, hvor det regner konstant, og det påvirker både stemningen, landskabet og ikke mindst landbruget.

Oplev Rasmus Theisen på Herlev Bibliotek den 13. marts klokken 19.00 i samtale med Rasmus Hage Dalland, der har skrevet bogen "Jordbundet". Find billetter til "Regn, myter og landbrug"

Merete Pryds Helle: "Jeget er havet"

Jeg elsker forlaget Novellix, der udgiver enkelte noveller i hver sin bog. Merete Pryds Helle, der er kendt for store romaner, har bidraget med den lille novelle – eller essay er det næsten – om sit eget forhold til havet og til at bade. Stor anbefaling af en lille snack-bog!

Pia Tafdrup: "Dronningeporten"

Pia Tafdrup modtog Nordisk Råds Litteraturpris i 1999 for digtsamlingen "Dronningeporten", og jeg faldt over den nu, fordi den består af ni dele, som alle har vand som tematisk omdrejningspunkt: Dråben, Søen, Floden, Brønden, Havet, Livsvæsker, Badet, Regnen og Regnbuen.

Smukke digte, og typisk Tafdrup altid med stærke sanselige billeder og en snert af erotik.

Peter-Clement Woetmann: "Bag bakkerne, kysten"

Meget smuk digtsamling om at stå på en dansk kyst og kigge ud på det samme hav, hvor tusindvis af mennesker prøver at flygte fra krig og urimelighed. Om at være forskellige men forbundet af vand og historier:

"Min krop er blå øjne hvid hud

Min krop er ikke tolv døde mænd i en skibscontainer på en færge på vej mod Grækenland."