Nannas skønlitterære favoritter 2023
Dyk ned i litteraturformidlerens yndlingsromaner fra året, der gik
Af Nanna Damsgaard-Larsen
Sikke et dejligt læse-år! Og som altid var det lidt svært at vælge mine yndlingsbøger fra året der gik, men jeg har nydt hver en side i dem, som kommer her. God læselyst!
Året startede ud med, at jeg læste "Detaljerne" af Ia Genberg, som havde vundet den store svenske litteraturpris Augustprisen og netop var udkommet på dansk. En kvinde ligger syg og tænker tilbage på fire vigtige relationer i sit liv. Som fire lange noveller om venskaber, der er gået tabt eller er gledet ubemærket ud i sandet.
"Rød sol" af Johanne Lykke Naderehvandi har et 150 sider langt sanseligt, musikvideo-agtigt forspil, før plottet egentlig går i gang. Det elsker jeg! India og Kallas er et lidenskabeligt par i en ualmindeligt varm august, da de bliver inviteret ud til Kallas' veninde ved kysten. Her møder de tre forældreløse børn, som vender deres liv på hovedet.
Jeg er stor Helle Helle-fan, og "Hafni fortæller" skuffede mig ikke. Hafni er lige blevet skilt og fejrer det med en smørrebrødsrejse gennem Danmark, hvor hun møder en masse mennesker, der trænger sig på, selvom hun gerne vil være alene. Jeg elsker beskrivelserne af de akavede sammenstød og af kroerne og maden de serverer i byer som Gug og Krejme.
Bøger i andre genrer
Jeg er stor fan af den tyske forfatter Judith Hermann, og hendes næstnyeste roman "Hjem" er en af mine yndlingsbøger. "Vi ville have fortalt hinanden alt" fra 2023 er en bog om hendes forhold til at skrive og begynder med, at hun møder sin tidligere psykoanalytiker på en bar. Herefter følger en stribe af vidunderlige anekdoter fra Hermanns liv, især om hendes meget særlige forældre og opvækst.
Josefine Klougart har kurateret udstillingen "Efter naturen" på Glyptoteket, som heldigvis kan opleves helt indtil august, og til den hører otte essays, som er udkommet i en selvstændig bog. Åh og hvilken bog og hvilken udstilling! ”Naturen findes ikke længere. Den vilde, af mennesker uberørte, utæmmede natur er for længst historie,” skriver hun i bogen, hvor man kan læse om heste, udstrakte landskaber, sovende kvinder og rådnende æbler.
I efteråret havde vi besøg af Lærke Kløvedal, og jeg talte med hende om hendes erindringsforælling "Sømærke". En virkelig fin beretning om at vokse op ved Vesterhavet med en stærk, arbejdsom mor og en far, der sejler på de syv verdenshave og alt for ofte sætter sine egne eventyr over Lærkes hverdag med børnefødselsdage og leverpostejsmadder.
Om traumer, svigt, undertrykkelse og vanvittig forelskelse
Lina Wolffs "Djævlegrebet" står mellem krimierne på biblioteket, og den er også indimellem ret uhyggelig! Et par lever i et masochistisk forhold til hinanden i Milano, der er et psykologisk spil mellem dem, som man næsten ikke kan holde ud at være i. Kvinden flygter med en anden mand til USA, men græsset er ikke grønnere på den anden side af jorden...
I "386" af Kamilla Hega Host bor Mai og Johan sammen i en stor villa på Frederiksberg. De prøver at få et barn, men Mai er egentlig uengageret i projektet. Pludselig dukker Johans ungdomsven Daniel op efter mange år i USA, og det er som om, han udfylder et tomrum i det store hus og bringer en fest ind i hverdagens systemer. Han kan bringe parret tættere på fortidens hemmeligheder, men skaber også stor uro i hjemmet, der før var pænt og ryddeligt – i hvert fald set udefra.
Alex Schulmans roman "Malma Station" kunne også have ligget helt oppe i toppen, for den er sååå god. Den handler om fire mennesker, der på hvert sit tidspunkt rejser med toget mod Malma Station i Sverige for at gøre op med, rydde op i eller genopleve traumatiske hændelser i deres liv. En hard core fortælling om omsorgssvigt, som Schulman gør det bedst.
Digte
”hvad er poesien til for hvis ikke den kan bære alle vores grusomheder, søster?” skriver Amina Elmi i “Barbar [Tavshedens objekt]”, der er hendes komplekse, stærke og rige debut-digtsamling, som med afsæt i hendes somaliske ophav giver et sprog til dem, der ikke har et sprog.
Luka Holmegaards første digtsamling "Havet i munden" er en nærmest euforisk beretning om at finde et fællesskab og en krop, man har lyst til at være i. Om at bade i havet, om venner og om at tage testosteron og opleve en ny teenagetid, selvom man er voksen. Luka Holmegaard besøger Herlev Bibliotek den 3. april klokken 19.00 i samtale med Malte Tellerup, der er aktuel med romanen "Mestrene" (som jeg anbefaler længere nede). Billetter frigives 16. januar.
Caspar Erics handicapdigte "Nye balancer" kan jeg især godt lide, fordi han går planken ud, eller halter planken ud, for de handicappede kroppe. Gennem smuk og tilgængelig poesi hører vi om en hverdag, hvor kroppen konstant skal finde vej i en verden, der ikke er indrettet til kørestole, stokke og slæbende fødder.
Romanprisen 2024
Hvert år kåres vinderen af Romanprisen af læsekredse på landets biblioteker i samarbejde med DR og Litteratursiden. I år har jeg tre klare favoritter:
Rasmus Theisens roman "Molbohistorier" er en slags scifi fra Djursland i et år, hvor det regner konstant, og det påvirker både stemningen, landskabet og ikke mindst landbruget. Mød ham på Herlev Bibliotek den 13. marts klokken 19.00 i samtale med Rasmus Dalland, der har skrevet bogen "Jordbundet". Billetter fås fra 16. januar.
Malte Tellerup skriver om det smukke ved håndbold og om at være queer i et professionelt sportsmiljø i "Mestrene". Mød ham på Herlev Bibliotek den 3. april klokken 19.00 i samtale med Luka Holmegaard.
Ditte Holm Bros roman "Hver gang I trækker vejret indånder I støvet fra vores knogler" tog mig med storm. Vi følger to husmødre i 1950'erne en hverdag op til jul, deres arbejde i hjemmet og med børnene, om deres forbundne skæbner og umulige drømme inden for hjemmets fire vægge, som de så pligtopfyldende værner om.
Rigtig god læselyst!