Mandagssalon

Mandagssalon – oktobers anbefalinger

Litteraturformidler Mads Joakim Skovgaard Holm og bibliotekar Marit Skovbakke Juhls anbefalede bøger til mandagssalonen i oktober

Af Marit Skovbakke Juhl

Hver første mandag i måneden klokken 16.00-17.00 giver to af bibliotekets mest læseglade ansatte deres bud på bøger, du skal læse lige nu. 

Her i oktober anbefalede litteraturformidler Mads Joakim Skovgaard Holm og bibliotekar Marit Skovbakke Juhl de her bøger, hvor der både er klassikere og nye romaner iblandt:
 

F. M. Dostojevskij: ”Hvide nætter”

Et lille, tidligt værk af den store, ikoniske 1800-talsforfatter. Romanen har undertitlen ”Fra en drømmers erindringer”, og det er meget beskrivende for historien. 

En yngre mand, en ung kvinde, natlige gåture i datidens Sankt Petersborg, samtaler om liv og kærlighed. En smuk, klassisk fortælling om drømme og bristede forhåbninger.
 

Martin A. Hansen: ”Løgneren”

En kanon i dansk litteratur. Oprindeligt skrevet som en radioroman i start 1960’erne. Fortællingen foregår over fire dage i marts. Vi følger læreren Johannes Vig, bosat på en lille ø i et lille samfund.

Johannes ved, at han har løjet over for sig selv og sine relationer, men han ved også, at man ikke kan bygge sit liv på en løgn. Romanen bygger på løgn, men er en sand klassiker!
 

Yu Miri: ”Ueno Station, Parkudgangen” 

En smuk og dybfølt fortælling om et slidsomt liv med fremmedgørelse til følge. Her giver en jeg-fortæller os sin livshistorie som et spøgelse, der hjemsøger parkudgangen ved Ueno Station lidt uden for Tokyo. 

En historie om et menneske, som også bliver historien om Japans kollektive traumer: Tsunami, jordskælv og ikke mindst atombomberne.
 

Onkel Hawaii: ”København er Hvid og Blå”

Det gladeste, smukkeste vanvid. De mest sande løgnehistorier. Det prægtigste, mest gennemtænkte kaos. Det er indbegrebet af genresmadrende, selvinsisterende litteratur. 

Dels roman, dels graphic novel, dels noget uden for kategori. ”København er hvid og blå” er et udbrud om at miste sin bedste ven og søge fællesskab i fodbolden … Men dét er kun en brøkdel af fortællingen.
 

Salman Rushdie: ”Sejrens by”

Rushdie er altid en interessant og velskrivende forfatter. Denne roman, hans seneste, er eventyrlig og fantasifuld. Omdrejningspunktet er byen og imperiet Bisnaga, bygget fra grunden af den synske, overnaturlige Pampa Kampana, der skaber sit rige med ganske andre regler og normer end mange andre steder. 

For læsere, der holder af stærke, farverige fortællinger.
 

Peter Handke: ”Forsøg over den vellykkede dag: en vinterdagsdrøm”

Forfatteren stiller og forsøger at besvare spørgsmålet: Hvori består den vellykkede dag? Og hvor stor er vores egen indflydelse og handlig? 

Med sin filosofiske tilgang har bogen essay-potentiale, men den betegnes, af forlaget, som en roman. Til læsere af tankevækkende litteratur.
 

Shëkufe Tadayoni Heiberg: ”Livets Verber”

En ordbog, der giver os et sprog for ”at være i verden som andet end menneske.” Hvordan man gopler eller nelliker eller måner; hvordan man magmer:  ”magme -r. -de, -t: At være i verden som magma. At være varm, blød og størknende”. 

Vidunderligt opfindsom læsning, der med sin konstante, næsten messende gentagelse af ”at være i verden som” giver en indlevelse i et sprog, vi ikke bruger, men nu kan. Et omsorgens og empatiens sprog. ”Selvoptagne forfattere, der alligevel kan noget.”


Liv Helm: ”Med hjertet i hånden”

Da Livs mormor og morfar begår selvmord, bliver det startskuddet til en eksistentiel rejse, der fører hende forbi barndommens traumer og psykiske udfordringer. Undervejs reflekterer Liv over kærligheden, livet og de hændelser, der former os som menneske. 

Til læsere af autofiktion.
 

Matias Faldbakken: ”Stakkel”

En dag finder plejebarnet Oskar et vildt barn i skoven, en utæmmet unge, som han fanger og tager med hjem på gården. Barnet, der viser sig at være en pige, er lille af vækst og næsten stumt. Men under Oskars pleje og omsorg begynder hun at udvikle sig i rasende fart. 

En original roman om kærlighed, ensomhed og civilisation for læsere af norsk kvalitetslitteratur, surrealisme og Faldbakken-fans.
 

Laurids Skands: ”Messias” 

En kioskbasker fra mellemkrigstiden. Okkultisme og eventyr, horror og sci-fi, fornuften mod sindets mørkeste afkroge. Den fallerede maler Stefan Maryko er tilfældigt ankommet til byen Tronhof, dybt i Europa, hvor han hvirvles ind i et gådefuldt komplot, der kan betyde menneskehedens tilintetgørelse. 

Er man til højstemt gys og skumle sanatorier, er det her lige sagen!
 

Thomas Pynchon: ”Tyngdens Regnbue” 

Den måske største roman om 2. Verdenskrig af en af USAs største stilister. En sand klassiker, sand verdenslitteratur. En bog, der byder på alt fra humor, krig, kabbala, spøgelser og ondskab til en elpære ved navn Byron – serveret af Claus Bech, som må siges at have formået en oversætterpræstation uden sidestykke.
 

Unica Zürn: ”Mørkt Forår”

En bog, man skal læse, fordi den er ubehagelig. Det er en af de bøger, der bliver siddende i én som mere end en fortælling. Det er historien om en ung piges voldsomme liv og tabte uskyld. En pige, for hvem fantasien kan være et åndehul, men aldrig bliver udvej. 

Mesterligt oversat af Olga Ravn, der også bidrager med et efterord.
 

Daniel Dalgaard: ”Vulkanø”

En fars erindringer om en familie rejse til De Kanariske Øer, der i skildringen af turismens absurditeter bliver et billede på den moderne manderolle. 

Bogen er for alle læsere af autofiktion, men appellerer måske særligt til mænd og fædre.
 

Dy Plambeck: ”Mod midnatssolen”

På en rejse til Norge sammen med sine veninder og sine tre døtre reflekterer Amy over ny og gammel kærlighed, parforholdets vildveje og det følelsesmæssigt opslidende liv som splittet og sammenbragt familie. 

For læsere af stemningsfulde romaner med hverdagen som omdrejningspunkt.